Леонардо да Винчи /филм на BBC,2003/

Please wait...

част 1- Човекът, който искаше да знае всичко

Това е историята на Леонардо да Винчи, един от най-великите гении на всички времена. Той е автор на творби със смайваща красота, включително и на Мона Лиза – най-известната картина на света. Същевременно изобретява ужасни оръжия, които сеят смърт и разрушения. Намира начин да спусне човек на дъното на морето. Измисля летателни устройства 400 години преди човек да полети в небето, но векове наред изобретенията му тънат в забрава, на тях се гледа като на фантазия и те са изпитани на практика едва днес.

част 2- Опасни връзки

През 1499-а година Леонардо е на 38 години и е в период на подем. Наскоро е завършил фреската ‛Тайната вечеря‛, поръчана от покровителя му Сфорца, херцог на Милано. Сцената запечатва мига, в който Христос казва, че ще бъде предаден от свой ученик. Тя му създава репутация на един от най-великите живописци на своето време. Но в кулминацията на творческата му кариера, последвал рязък обрат. Французите нахлули в Милано, покровителят на Леонардо бил хвърлен в тъмница, а самият той бил принуден да напусне града и да търси работа другаде.

част 3- Тайният живот на Мона Лиза

През 1503-та година Леонардо да Винчи започва портрета на флорентинска дама. Личен проект, който става най-обсебващото занимание в кариерата му. Той работи по картината десет години и не се отделя от нея до смъртта си. Тя е известна като ‛Мона Лиза‛ и е най-прочутото изображение в историята на изкуството. Това е историята на най-великото произведение създадено от човешка ръка, живописна творба, която не е възможно да бъде оценена. В парижкия музей Лувър, картината е заведена под номер 779 и представлява портрет на неизвестна италианка, която леко се усмихва. Името й ‛Мона Лиза‛ чисто и просто означава ‛госпожица Лиза‛. Въпреки това от самото си създаване, тя интригува и преследва умовете на ценителите. Но коя е тази загадъчна дама и какво я е превърнало в такава знаменитост? Какво се крие зад усмивката й?

Please wait...

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *