Животът на Леонардо да Винчи /игрален филм,1972г./

Please wait...

Life of Leonardo da Vinci

Петсерийна биографична драма
Италия, Испания, 1972г.
Режисьор: Ренато Кастелани
В ролите: Филип Льороа, Джулио Босети, Ан Одеса, Марио Моли и др.

1 епизод, 1част
Разказът започва със смъртта на великия художник и изобретател Леонардо да Винчи във Франция, където живее дълги години. Самият крал Франсоа І присъства на кончината му. Действието се връща в деня на раждането му в градчето Винчи до Флоренция. Майка му е отхвърлена и прогонена като недостойна за фамилия на потомствени нотариуси, какъвто синът й Леонардо няма право да бъде, защото е роден незаконно. Липсата на контакт с нея се отразява на художника през целия му път.

1 епизод, 2 част
Леонардо учи при известния художник Верокио във Флоренция. Младият гений проявява неутолима жажда за знания от всяка област. Големият му недостатък е, че никога не довършва започнатото. Винаги го привлича нещо ново или му идва нова идея. В изследванията си стига до цинизъм и жестокост. Да бъде съвсем сам е негова мечта, която се осъществява след смъртта на баща му.

2 епизод
През 1482 г. Леонардо се премества да живее в Милано, управляван от Лудовико Сфорца. Художникът прекарва там 20 от най-плодотворните си години. Той започва задълбочено да изследва човешкото тяло. По време на работата се запознава с момчето Салай, което го заинтригува с кражбите си. Десетгодишният крадец заживява с него и сякаш запълва огромната му нужда от близост и липсата на деца в семейството.

3 епизод
Леонардо е поканен да изрисува трапезарията на един манастир с “Тайната вечеря”. Художникът се изолира в мечтаната самота, но тя започва да го ужасява. Салай не се развива, учениците му са егоисти. Той пише вместо да рисува, търси модели, пристъпва към стенописа. Успоредно работи големия кон за фамилията Сфорца. След три години фреската е готова. Показана е съдбата на Беатриче Д`Есте и Лудовико Сфорца, както и отношенията им с художника.

4 епизод
След 20-годишно отсъствие Леонардо се връща във Флоренция. Градът е запуснат и изпълнен със страх. Величието на Медичите е минало и Флоренция навлиза в нов век. Тя е олицетворявана от младия, агресивен и необщителен скулптор Микеланджело. Двамата художници влизат в остър конфликт и дълго съперничество. Следващият покровител на маестро да Винчи е Чезаре Борджия.

5 епизод
През 1506г. Леонардо отново пристига в Милано. Френският наместник иска да върне херцогството към Златната ера на изкуството. Това означава великият художник да остане завинаги там. Този втори престой в Милано е единственият период на вътрешен мир в живота му. Сприятелява се с Франческо Мелци. Френският крал Луи ХII посещава ателието му – нечувана проява на уважение. Ситуацията се променя и Леонардо заминава за Рим. Живее във Ватикана и тук започва една от загадъчните глави в живота му.

източник:bnt.bg

Please wait...

Можете да коментирате чрез:

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *